Domov | O Zborniku | SDUTSJ
Inter Alia 2, Ljubljana, februar 2011
ISBN: 978-
ISSN:
Klavdija Hrenko Podergajs in Tanja Ostrman Renault
Izzivi študija na daljavo/e-
Izvleček
Uporaba najnovejših tehnologij v učnem procesu ni novost, prav gotovo pa je uporaba
IKT v 21. stoletju izjemnega pomena za vedno večje število udeležencev v učnem procesu,
saj omogoča t. i. študij na daljavo oziroma e-
V prvem delu se prispevek osredotoči na razloge, ki so privedli do uporabe IKT v učnem procesu. Čeprav najdemo zametke študija na daljavo že v 18. stoletju (učenec in učitelj sta prostorsko ločena), sta razvoj računalniške tehnologije in široka uporaba interneta v tem stoletju dejansko omogočila poučevanje in učenje »kjerkoli in kadarkoli«. V današnjem hitrem času je potrebno izkoristiti vsak trenutek, saj se je delovni čas podaljšal, vedno nova odkritja in posodobitve zahtevajo hitro prilagajanje in učenje novih vsebin oziroma obnavljanje starih. Usvajanje in obvladovanje novih kompetenc, znanj in veščin so danes najpomembnejše konkurenčne prednosti posameznika.
Na eni strani študij na daljavo/e-
V nadaljevanju prispevek predstavi model oziroma izvedbo poučevanja tujih strokovnih
jezikov v visokošolskih strokovnih študijskih programih, ki smo ga razvili na Visoki
poslovni šoli Doba Maribor. Model je primer dobre prakse, saj smo upoštevali vse
komponente učenja tujega jezika in jih kar najbolj podprli z IKT. Mentorji in učitelji,
za katere smo pripravili dodatna usposabljanja, predstavljajo najpomembnejšo podporo
študentom med učnim procesom. Predmeti potekajo v virtualnem učnem okolju Blackboard,
obvezno gradivo pa je multimedijsko učno okolje Tell Me More (Auralog). Rezultati
spremljanja uspešnosti študentov nam kažejo, da so študenti študija na daljavo/e-
Zadnji del prispevka je namenjen evalvaciji. Iz grafov je razvidno, da uspeh študentov
študija na daljavo/e-
Končno pa lahko rečemo, da ima študij na daljavo/e-
Ključne besede: tuji strokovni jezik, študij na daljavo, e-
IKT tehnologija.
(CC) SDUTSJ 2011. Zbirka Inter Alia je objavljena pod licenco Creative Commons
Priznanje avtorstva-